Tuinjournaal met een jaaroverzicht van de activiteiten in de tuin van Goosloo

 

Crocussen

 

JANUARI

Deze maand geeft de meeste kans op vorst. Wel de tijd dat we de Druiven, Kiwi en Fruitbomen kunnen snoeien, ook de Wisteria kan nu op 2 knoppen gesnoeid worden. Met een beetje geluk bloeit er zelfs nog een late roos voor de vorst echt invalt. In de moestuin kan de laatste boerenkool en veldsla worden geoogst. Onder het ijs van de Vijver zie je de oranje vlekken van de Goudwindes langzaam voortschuiven. De Zuurstofplanten produceren zelfs nog belletjes onder het ijs.

 

FEBRUARI

Na de Sneeuwklokjes komen de eerste Crocussen in het prille zonnetje boven de grond. In de kas wordt de sla voorgezaaid.

 

Camelia

 

MAART

Deze maand wordt een drukke tijd, veel zaken moeten tegelijk in de tuin gebeuren. De Rozen, vaste planten, aalbessen, kruisbessen en uitgebloeide heide krijgen hun voorjaarssnoei. De Hortensia's worden verjongd en eventueel ingekort tot een geschikte knop. De dorre takken bij de andere planten kunnen nu ook opgeruimd. De gazons met ijzersulfaat tegen het mos behandelen en over een paar weken verticuteren en het dode mos er uitharken. De borders en moestuin bemesten; sla, peulen, knolselderij en tomaten zaaien. Prei en bieten kunnen in de kas worden voorgezaaid. De vijverpomp kan aangesloten, zodat de vogels weer een vol badje krijgen. De bloembakken hangen er met Viooltjes weer kleurig bij. De Crocussen en Mini-narcissen staan volop in bloei, de grote Narcissen hebben nu dikke knoppen.

 

Dotter

 

Azalea
APRIL

 

Het gazon bemesten en het maaien kan weer beginnen. In de moestuin kan nu van alles worden gezaaid en de aardappelen kunnen gepoot. Late vorst kan helaas wat vorstschade aan gevoelige planten geven, die eventueel inpakken. Na een koude periode beginnen de planten nu met een groeispurt. De Dotters aan de vijver staan er lekker vet bij. Dit is ook de tijd om 1-jarigen te zaaien.

 

 

De Kruipphlox en Gebroken Hartje beginnen al voorzichtig met de eerste bloemetjes, de Bergenia's hebben dikke knoppen en sommige bloeien al. Ook bloeien nu Forsythia, Maagdenpalm, Blauwe druifjes, Hyacinten, Saxifraga, Azalia, Akebia, Iberis en Kerria. Deze maand is goed te zien welke planten de winter niet zijn doorgekomen, dus de tijd om nieuwe planten te kopen. Ideale tijd om mooie foto's van de tuin te maken, zeker als de Blauwe Regen bloeit, geeft dat prachtige plaatjes.

 

Clematis

 

Pioenroos
MEI

Met de bloeiende Klimrozen en daar tussen Clematissen, krijg je een pergola beladen met een kleurige bloemenzee. Verder bloeien de Salvia's, diverse Kruipphloxen, Geraniums en Pioenen.

 

De Druif krijgt nu uitlopers, dus die kunnen ingekort tot 2 trosjes en van de Kiwi de twijgen inkorten tot het 6e blad en alle zijscheuten die in de oksels groeien weghalen. Verder kunnen de uitgebloeide Forsythia's, Bergenia's en Heide gesnoeid en Klimplanten opgebonden. De Ploxen, Kattenstaarten, Lavatera's en Campanula's groeien nu zo hard, dat ze steun nodig hebben. Het gazon, de borders en de moestuin kunnen nu extra kalk gebruiken.

 

In de heldere Vijver kun je het het Vederkruid en Fontijnkruid hard zien groeien, wel uitdunnen voordat ze gaan woekeren en oppassen voor de jonge Kikkertjes en Goudwindes. De vijver kan ook z'n jaarlijkse portie Maerl krijgen.

 

Waterlelies

 

JUNI

 

 

Deze eerste zomermaand staat er van alles in bloei, vooral de Rozen doen hun best. Het is nu echt genieten in de tuin. Met al die geuren en kleuren besef je waar je het allemaal voor doet. Verder zijn het vooral de vele soorten Geraniums en Campanula's die de borders kleur geven. In de 2e helft van de maand is het tijd om de heggen te snoeien.

 

In de moestuin kunnen de eerste peulen en bessen worden geoogst en kan er winterandijvie worden gezaaid.

In de vijver begint het Snoekkruid te bloeien zijn de eerste Waterlelie's te zien. Met de vele jonge vissen en kikkers, is weer een drukte van belang. De volgende bloeironde is voor de Phloxen, waarvan de knoppen nu op springen staan.

 

 

Phlox

 

Hosta
JULI

Na de vroege bloei, kunnen de Ramblers en Blauwe Regen flink onder handen worden genomen en de oudste scheuten helemaal uitgenomen. De andere Klimrozen kunnen nu voor een 2e bloei ook ingekort. Zo komt er ook weer voldoende licht door de pergola. Die snoei voor een 2e bloei geldt ook voor planten zoals: Campanula, Geranium, Vrouwenmantel en Salvia. Na de snoei ook weer mest geven. In de moestuin begint het oogstseizoen. Snijbiet, winterandijvie en veldsla kunnen nog gezaaid.

 

 

Planten die er nu door hun stevigheid wel uitspringen, zijn de Hosta's, die bloeien als nooit tevoren. Verder zijn het nu vooral de Phloxen, die voor kleur in de borders zorgen.

 

Monarda

 

 

AUGUSTUS

Zo zijn er al weer 2 zomermaanden voorbij, wel maanden waarin je vollop kan genieten van alles wat er bloeit. Te veel om op te noemen. Helaas weet het onkruid zich met warmte en vochtigheid ook aardig in de borders te nestelen. Gelukkig valt het niet zo op, maar af en toe een schoffel kan geen kwaad. Ieder jaar opnieuw is de bijzondere bloeiwijze van de Monarda's fascinerend. Prachtige purperen bloemen, met daaruit nog een bloem. In moestuin gaat het oogsten maar door en kan er nog steeds veldsla worden gezaaid. In de moestuin valt er nog steeds veel te oogsten. Ook is het tijd om van gewonnen zaad 2-jarigen te zaaien. De grond vraagt weer om voeding, dus nog een najaarsbemesting van gazon, boders en moestuin.

 

 

Dropplanten

 

SEPTEMBER

In de border met de Kattenstaarten, Dropplanten, Koninginnekruid en Anemonen is het een waar vlinder- en bijen-paradijs. Het zijn de ideale planten om insekten te lokken. Als ze uitgebloeid zijn, nemen de Asters het over. Indien in het najaar planten en struiken moeten worden verplant, is het goed om nu de kluiten van die planten rondom los te steken en water te gegeven. Zo kunnen de wortelpunten alvast herstellen, zodat ze na een aantal weken, bij het verplanten eerder aanslaan. Veldsla zaaien is nog steeds mogelijk. Deze en volgende maand kan na pruimenoogst worden gesnoeid.

 

 

De oogst

 

OKTOBER

De Asters staan nu prachtig in bloei en combineren heel mooi met een witte Dahlia. Na al het genieten in de tuin, beginnen nu de werkzaamheden voor de herfst er weer aan te komen. Ook al zijn de meeste borders nu, zoals ze bedoeld zijn, werk is er altijd. Veel vaste planten zijn zo groot, dat ze gedeeld moeten worden. Op een enkele lege plek moet weer wat nieuws worden geplant, dat kan dan mooi met de stukken, die bij het delen over blijven. De losgestoken planten kunnen nu verplant. Tenslotte is het natuurlijk Oogstmaand, dus kunnen de Appels, Peren, Pruimen, Kiwi's en Druiven worden geplukt.

 

Aster
NOVEMBER

Rond deze tijd gaan de Dahlia's uit de grond, hangt van de start van de vorst af. De Asters bloeien in ieder geval ook door tot de vorst, dus is er in deze maand nog wat kleur in de tuin. Voor de laatste keer gras maaien, eerst wel goed harken om alle bladeren en ander onheil eruit te krijgen. De langste stelen van planten en Rozen iets terugsnoeien, om windschade te voorkomen. De echte snoei kan dan in het voorjaar gebeuren. Er kunnen nu nieuwe bollen in de grond. Is het weer nog te zacht, dan nog even wachten. Gazon, border en moestuin kunnen nog een laatste keer kalk krijgen.

 

 

Vroege Azalea
DECEMBER

 

 

 

De laatste mogelijkheid om bollen in de grond te zetten. Sommige planten, zoals deze Azalea beginnen door een zachte winter al met hun voorjaarsbloei. Bij invallende vorst dus afdekken. Nadat de laatste herfstframbozen zijn geplukt, kunnen deze tot op de grond worden gesnoeid.